Η Μήλος είναι φημισμένη για τις παραλίες της. Έχει πάνω από 70 παραλίες διαφόρων διαστάσεων με καταγάλανα, πεντακάθαρα νερά, χρυσές αμμουδιές και πολύχρωμους βραχώδεις σχηματισμούς, λόγω της ηφαιστιογενούς καταγωγής τους. Η καταγωγή αυτή αποδίδει άλλες φορές κόκκινους, άλλες κίτρινο – μωβ και άλλες μαύρο – γκρι χρωματισμούς, που σε συνδυασμό με τις λευκόχρυσες αμμουδιές ή τα γκρίζα – άσπρα βότσαλα, δημιουργούν ένα μαγευτικό και μοναδικό τοπίο, ακόμα και από τα υπόλοιπ[α νησιά των Κυκλάδες.

Το γεγονός ότι υπάρχουν παραλίες σε όλη την περίμετρο του νησιού, προσφέρει το πλεονέκτημα της επιλογής απάνεμης παραλίας σε μία πλευρά του νησιού, σε περιπτώσεις που υπάρχει έντονος άνεμος από την αντίθετη κατεύθυνση.
Υπάρχει ένα οδικό δίκτυο προς όλες σχεδόν τις παραλίες με τη διαφορά πως στο νότιο και κύρια νοτιοδυτικό τμήμα η πρόσβαση είναι εφικτή από χωματόδρομους. Εάν δεν επιθυμεί κάποιος να ταλαιπωρήσει το αυτοκίνητό του μπορεί να επισκεφτεί τις παραλίες αυτές από τη θάλασσα, με τα καραβάκια που πραγματοποιούν καθημερινές εκδρομές προς αυτές τις περιοχές, ή και κάνοντας το γύρω του νησιού. Δύο από τις πιο ξακουστές παραλίες στις περιοχές αυτές είναι ο Γέρακας και το Κλέφτικο, περιοχές «απείρου κάλους» όπως έχουν χαρακτηρισθεί από την πολιτεία, οι οποίες υπάρχουν και στις περισσότερες αναμνηστικές κάρτες των Κυκλάδων.

Από τον Αδάμαντα και πολύ κοντά στα ενοικιαζόμενα δωμάτιά μας, υπάρχει και αφετηρία λεωφορείων, τα οποία κατευθύνονται στις περισσότερο γνωστές παραλίες. Βόρεια και βορειοδυτικά υπάρχουν οι παραλίες των Πολλωνίων, του Αγ. Κωνσταντίνου, η Αλογόμαντρα, η Αχιβαδόλιμνη, ο Μύτακας, το Σαρακίνικο,, η Πλάθιενα και ο Φυροπόταμος. Στα νότια και ανατολικά είναι οι παραλίες της Αγ. Κυριακής, Παλιοχωρίου, του Προβατά, του Τσιγκράδο και της Φυριπλάκας.

Οι περισσότερες από αυτές τις παραλίες απέχουν το πολύ 8 χιλιόμετρα από τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματά μας, ενώ πολλοί επισκέπτες προτιμούν και τη νότια παραλία του Αδάμαντα (Παπικινού) οι οποία απέχει 800 μέτρα από τον «Αερόλιθο», τα ενοικιαζόμενα δωμάτιά μας.  

Αυτές αλλά και οι υπόλοιπες πανέμορφες παραλίες της Μήλου παρουσιάζονται και στον παρακάτω χάρτη.