Μια από τις πραγματικά αξέχαστες εμπειρίες κάθε επισκέπτη είναι και η ο περίπλους του νησιού με σκάφος. Στην περίπτωση αυτή θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε μαγευτικές παραλίες που δεν είναι προσβάσιμες από τη στεριά, να κολυμπήσετε σε γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά, να μείνετε άφωνοι από τα γεωμετρικά σχήματα των πολύχρωμων γεωλογικών σχηματισμών, και τέλος να εξερευνήσετε σπηλιές και τη γειτονική Κίμωλο.

Στην παραλία του Αδάμαντα και μόλις 400 μέτρα από τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα «Αερόλιθος», υπάρχουν αρκετά σκάφη (μηχανοκίνητα και ιστιοφόρα) τα οποία αναχωρούν καθημερινά για πολλές διαδρομές και προορισμούς. Μερικά κάνουν τον ημερήσιο γύρο του νησιού σταματώντας σε διάφορα μέρη για κολύμπι και φαγητό, ενώ άλλα έχουν κοντινότερες διαδρομές αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο σε κολύμπι, φωτογράφηση και φαγητό. Εάν προτιμήσατε να κάνετε τη βόλτα με ένα από τα σκάφη μη ξεχάσετε να δείτε το Κλέφτικο, τη Σπηλιά της Συκιάς, τα Θειορυχεία και τα Γλαρονήσια.
Μη ξεχνάτε λοιπόν να κλείσετε θέση σε σκάφος από το προηγούμενο βράδυ, μια συναρπαστική θαλασσινή βόλτα σας περιμένει.

Εκτός από τον Αδάμαντα υπάρχει και μικρό ferry boat το οποίο εκτελεί αρκετά δρομολόγια κάθε ημέρα από τα Πολλώνια (στο βόρειο μέρος του νησιού) προς την Κίμωλο

Μια άλλη πρωτόγνωρη αλλά και αξέχαστη εμπειρία είναι η επίσκεψη στα παλιά Θειορυχεία. Η θέα των παλιών στοών εξόρυξης θείου, τα παλιά γραφεία, ο παλιός παρατημένος εξοπλισμός, οι κίτρινες πέτρες (θειάφι), αλλά και η γαλαζοπράσινη παραλία, δημιουργούν ένα διαφορετικό περιβάλλον βγαλμένο από το παρελθόν. Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Μήλου στην περιοχή Παλιόρεμα και μπορείτε να πάτε από τον Αδάμαντα, μετά Ζεφυρία  και τέλος πορεία σε χωματόδρομο με κατεύθυνση ανατολικά προς τη θάλασσα. Εναλλακτικά μπορείτε να βρείτε και σκάφος που στο δρομολόγιό του να περιέχει και στάση στην τοποθεσία αυτή. Τα έργα στην περιοχή ξεκίνησαν κάπου στο 1900 ενώ πραγματική άνθηση γνώρισαν τη δεκαετία του 1930 μέχρι και το 1960, όπου και δημιουργήθηκαν τα έργα και οι περισσότερες εγκαταστάσεις που υπάρχουν σήμερα.